20 Ağustos 2020 Perşembe

GOMEDA VADİSİ - ÜRGÜP

 

Gomeda Vadisi

 

Ürgüp'ün güneyinde yer alan Gomeda Vadisi jeomorfolojik açıdan adeta Ihlara Vadisi'nin küçük bir benzeridir.

Diğer adı Şeytan Deresi olan vadide bulunan bir mağara, eskiden yağmur sularını toplama haznesi olarak kullanılıyormuş. Günümüzde de kullanılan bu mağaradaki su, Gomeda Vadisi'nin içinde bulunan kavak ağaçlarını sulama amacıyla kullanılmaktadır. Eskiden Güvercinlik olarak da kullanılan vadide yaz aylarında yine güvercinlere rastlanıyor. Bunu oyuklardaki tüneklerden görebiliriz. Vadinin içerisinde Ayvalı Köyü’ne yakın bölgede karşınıza domuz sürüsü çıkarsa şaşırmayın.

Gomeda Vadisi’ne 2 farklı noktadan girilebilir. Vadinin ilk giriş yeri Üzengi Çayı, diğer giriş ise Ürgüp’ün Bahçeli Köyü’ndendir. İkinci güzergah da bayır aşağı gidildiği ve yorucu olmadığı için daha çok tercih edilir. Gomeda Vadisi yatık yamaçlı, boğaz tipi ve tabanlı bir vadi. Bu vadi 160 vadi içinden Nevşehir’in en önemli 3. vadisidir. İçindeki Şeytan Deresi vadiye boylu boyunca eşlik etmekte ve. vadideki ağaçlarla bütünleşerek adeta vadinin gerdanlığı gibi görünmektedir.

Gomeda Vadisi'nde çok sayıda elma, armut, ayva, erik ve gilaburu ağacı bulunur. Gomeda Vadisi’nin içinde 3 tane sarnıç, 1 tane çeşme, 1 tane gölet, 11 tane doğal ve yapay köprü, çok sayıda mağara, güvercinlik, tünel, eskiden kalma harabe evler, 1 yeraltı şehri ve ilginç biçimli peribacaları ile etkileyici bir görünümü olan vadide toplam 6 tane de tarihi kilise bulunuyor. En önemli kilise St. Basil Kilisesidir. Vadinin yürüyüş mesafesi ise 7200 metredir.

 

Mustafa Taşkın
























   

Hiç yorum yok:

ÖNE ÇIKAN YAYIN :

AVANOS' UN SİMGESİ ÇANAKÇI HEYKELİ

Avanos ‘ un simgesi; Çanakçı Heykeli; 14 Ocak 1974 tarihli “Yeni Avanos”   gazetesinin baş sayfasında şöyle bir yazı çıktı; “Dünyanı...

EN SON YAYINLANANLAR :