20 Ağustos 2020 Perşembe

DAMSA BARAJI


DAMSA BARAJI

Ürgüp’ ten Mustafapaşa’ ya , eski adıyla Sinasos’ a geldiğinizde  kasabanın içine girmeden sola, Baraj Yolu caddesinde dönüp  yaklaşık 5 Km daha yol aldığınızda hemen sağda “Damsa Barajı” levhasını göreceksiniz, hafta içiyse doğrudan girebilir, hafta sonuysa sembolik bir ücretle Baraj alanına girersiniz ve şimdi toprak dolgu tipi baraj benti  üzerindesiniz, nefis bir göl manzarası size “Hoş geldiniz” diyor.

1965 – 1971 yılları arasında Damsa çayı üzerinde sulama amaçlı yapılan baraj, Cemil Köyü sınırları içerisinde olup,  862.000 m3 gövde hacmi ve 31.50 m akarsu yatağından yüksekliği vardır. Damsa Barajı göl alanı 0.82 Km2 olup, 1.400 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.

Baraj benti üzerindeki manzaralı yolu geçip sola döndüğünüzde, Ürgüp Belediyesi tarafından işletilen, heybetli çam ağaçları altında özenle düzenlenmiş Damsa Barajı Mesire Alanı sizi bekliyor olacak.. 

Geniş otopark alanı, çeşmeleri, sabit piknik masa – sandalyeleri ve nefis doğal güzelliği ile Kapadokya’ nın huzur ve dinlenme noktalarından biridir. Sıcak Kapadokya günlerinde, Peri Bacaları, Kiliseler, Manastırlar ve ören yerleri  gezilerinden sonra  ailelerin gönül rahatlığı ile yorgunluk atıp piknik yapabilecekleri  bir yerdir.

Ayrıca Nevşehir Valiliği öncülüğünde, DSİ Kayseri Bölge Müdürlüğü işbirliği ile hayata geçen rekreasyon alanı projesi ile Baraj çevresinde futbol, basketbol, voleybol sahaları, yürüyüş yolu ve gezinti alanları ile çay bahçeleri  tamamlandığında Kapadokya Turizmine ve bölge kalkına yönelik daha büyük bir dinlenme ve piknik alanı sağlanacaktır.

Mustafa Taşkın
















Hiç yorum yok:

ÖNE ÇIKAN YAYIN :

AVANOS' UN SİMGESİ ÇANAKÇI HEYKELİ

Avanos ‘ un simgesi; Çanakçı Heykeli; 14 Ocak 1974 tarihli “Yeni Avanos”   gazetesinin baş sayfasında şöyle bir yazı çıktı; “Dünyanı...

EN SON YAYINLANANLAR :